Surdeg och Rågbröd/Dörrstopp!
Ruislepä - rågbröd / Dörrstopp
Dett rä ett riktigt gott råg surdegsbröd! Denna kallas även Dörrstopp eftersom den är kompakt och lite svårare att skiva.
Denna är en man får planera in om man ska ha den till nått speciellt tillfälle. Eftersom denna tar tid/dagar att göra och om man ska göra surdeg så tar det några fler dagar.
Läs instruktionerna noga till denna och alla bilder ligger i ordning efter instuktioner. Jag har även skrivit dagar för hur lång tid det tar att göra denna.
Ca 4 limpor
Surdeg:
2,5 dl filmjölk
2,5 dl rågmjöl
Surdegsgrund:
1,2 L vatten
1 L rågmjöl
Deg:
surdegsgrund
25 g jäst
1,5 tsk salt
1,5-2 L rågmjöl
Surdeg:
Dag 1: blanda filmjölk och rågmjölet i en stor bunke. Låt den stå med en bakduk i rumstemperatur. (jag ställde den på kylskåpet eftersom vi har en nyfiken hund) Man får röra om då och då. en gång på kvällen och en gång på morgonen.
Dag 2/3: Rör om försiktigt. Surdegen är färdig olika gånger men när den bubblar och luktar fräscht och syrligt såg kan du arbeta vidare.
Surdegsgrund:
Ta ljummet vatten och rör i den i surdegen. Rör inte för kraftigt utan lått och låt det ta tid. Låt det sedan så 15-30 minuter. Blanda sedan i rågmjölet och blanda tills det är grötigt. Täck med bakduk och ställ den tillbax och vänta tills nästa dag och rör om nån gång.
Deg:
Dag 4: Ta surdegsgrunden och smula ned jäst och salt.
Rör sedan i rågmjöl tills degen lossnar från skålen. Stö lite mjöl på och på med bakduken och låt degen vill och jäsa i ca 2 timmar.
(om man vill så kan man ta 200 g efter degen har jäst så kan man använda surdegsgrunden till nästa bakning och den går även att frysa in)
Efter den har jäst så dela upp degen i 4 bitar (ca 800 g) och forma dem till limpor eller runda limpor. Mer om hur man formar så stå det i slutet av receptet.
Lägg limporna på en plåt med papper på, mjöla dem lite och lägg bakduk på dem och låt dem jäsa i en halvtimma. (dem ska få sprickor i sig)
Starta ugnen på 250 grader, över och undervärme.
Efter dem har jäst så kan man prick dem med en gaffel eller skära ett mönster med en vass kniv (ej djupt utan bara lätt på ytan). Ställ dem sedan långt ner i ugnen och stän luckan fort. och sänk temperaturen till 200 grader. Dem ska gräddas i ca 35 minuter.
När det har gått ca 30 minuter så kan man testa om dem är färdiga. Genom att knacka med fingrarna på brödet så låter det lite ihålgt. Det märks om dem är färdiga elelr inte när man gör testet.
Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Hur man gör en limpa:
Du börjar med att kavla ut degen till en rektangel. Det behövs inte kavlas specielt tunt utan kan vara ganska tjockt och få den inte gör bred. Ta sedan lånsidan och vik in den 1/3 och tryck fast den ordentligt. Ta sedan den andra långsidan och vik den till ca mitten och tryck ihop ordentligt. vik in kanterna lite för att få det snyggare. Ta sedan långsidan och vik dem jämnsides med den andra långsidan och tryck ihop dem ordentlig och rulla degen så den blir jämn.









Kommentarer
Trackback