Bärgröt!
Marjapuuro - Bärgröt!
Detta är en efterrätt med lingon.
Denna föll mig inte i smaken men för min mamma väcker denna barndomsminnen.
Denna föll mig inte i smaken men för min mamma väcker denna barndomsminnen.
Väldigt lätt att göra och går snabbt.
Ca 8 portioner.
1 L Vatten
4 dl Lingon
2 dl socker
1,5 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
Tilllagning:
Häll vatten, lingon och socker i en relativ stor kastrull och låt det koka i 15 minuter. Ta bort skummet.
Sila av lingonen och låt saften rinna in i en anna kastrull och använd en visp för att få ut resten av saften av lingonbitarna som blir kvar.
Vispa ner mannagryn och låt det koka i ca 6-8 minuter så det tjocknar. Vispa under tiden om du vill att det inte bränner i botten men annars är det lätt att diska det rent senare.
Häll smeten över i en bunke. Akta så att du inte skrapar i det brända. Och låt det svalna. rör om lite då och då eftersom det blir en hitta och så åker inte värmen ut lika fort.
Använd elvisp och vispa ner vaniljsockret och vispa tills det blir luftigt och ljusrosa aktig. (mamma jämförde detta som när man vispar grädde så ska det bli liknande i konsistensen)
Servering:
Servera kall i fina skålar med mjölk och socker eller med vispgrädde!









Kommentarer
Trackback