Julstjärnor Recpet
Julutorttu - Julstjärnor
Julstjärnor är traditionell att har på julbordet och är allra godast när dem fortfarande är lite varma!
Lätta att göra när man väl har fått in taktiken. denna är en barndoms favorit.
Ca 28 st
Deg:
Smördeg (går att köpa färdig):
200 g Smör
4 dl Vetemjöl
2 krm Ättiksprit
5 msk Vatten
Fyllning/dekor:
ca 1 liten barnmatsburk med plommonpurè (eller gör egen)
1 ägg
Lite florsocker
Deg:
Arbeta ihop smör och möl till det "smular" sig. Tillstätt sedan vatten och ättiskprit och arbeta ihop snabbt först med maskin med degkrokar och sist med händerna för att få en deg. Arbeta inte med den för mycket. Lägg på en bakduk och låt den stå i kyl under natten eller 2-3 timmar om man har bråttom.
Arbeta ihop smör och möl till det "smular" sig. Tillstätt sedan vatten och ättiskprit och arbeta ihop snabbt först med maskin med degkrokar och sist med händerna för att få en deg. Arbeta inte med den för mycket. Lägg på en bakduk och låt den stå i kyl under natten eller 2-3 timmar om man har bråttom.
Treslag:
Ta ut degen och lägg den på ett mjölat bord och kavla ut den till en fyrkant på ca 3 mm. Försök att få så raka kanter som möjligt. Försök att undvik att ah så lite mjöl som möjligt när du viker. Vik ca 1/3 del av kortsidan in på degen. Och vik sedan den andra kortsidan över den första. Så att det blir 3 lager.
Stjärnor:
Mjöla så att degen inte fasnar i bordet. Vänd så att skarven/kanten hamnar ned så underlättar det arbetet och så att långsidan är emot dig. Kavla ut degen till en rektangulär i ca 2-3 mm. Desto rakare den blir desto mer får du ut av degen.
Skär bort en liten bit på en av kortsidorna om den är ojämn för att få en rak kant. Ta sedan en diskad linjal för att mäta upp ca 6 cm på kortsidan och gör markeringar och skär sedan efter markeringarna igenom långsidan så man får raka längder.
Mät sedan på långsidan 6 cm och gör markeringar. och skär igenom så du får små fyrkanter.
På varje hörn av fyrkanterna ska man skära in ca 2 cm så det blir jack. (gör man för korta blir det jobbigt att vika in dem sen. gör man för stora så rinner purèn ut)
Lägg en liten klick pure i mitten av fyrkanterna med hjälp av teskedar eller sprittsa. Det är svårt at säga mängd, man vill inte ha för lite och om det är för mycket åker det ut. så man får testa sig fram.
Ta sedan en fyrkan, börja med en sida och böj in en av flikarna och låt den andra på den sidan vara, vänd sida och ta fliken som är närmast den som ligger ned och böj in den. och gör så med resterande av sidorna. tryck i mitten så att alal flikarna fastnar i varandra annars åker dem upp och ser inte ut som stjärnor. Gör likadant mted resterande stjärnor. (bilder hur man viker steg för steg finns längre ned bland bilderna)
Bakning:
Lägg ungen på 225 grader med över och under värme.
Läg stjärnorna ca 3 st på kortsidan av en plåt med bakplåtspapper. och så att det är 5 st på långsidan och fyll på. Knäck ägget i ett glas och slå sönder ägget med en gaffel. Pännsla sedan stjärnorna så får dem fin yta sedan. Låt dem stå och vill i ca 15 minuter. Lägg dem i mitten av ungen och baka dem i ca 8-10 minuter. Man får passa dem så att dem inte bränns vid på vingarna/kanterna.
När dem har svalnar så kan man strö över florsocker med hjälp av en sil/tesil.
Servera :)














Kommentarer
Ingrid
snyggt!
Svar:
Miss Cake
Trackback