Filmjölkskaka!
Pimäkakku - filmjölkskaka
En kaka som är mycket goda än vad det låter som! Smeten går väldigt snabbt men det är bakningen som tar tid!
Smet:
3 dl filmjölk (eller kärnmjölk)
2 dld mörk sirap
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
5 dl Vetemjöl
1 tsk bakpulver
Form:
lite smör (ca 25 g max)
ströbröd
Förberedelse:
Börja med smälta smör och pensla formen och häll på ströbröd.
Starta ugnen på 170 grader med över och undervärme. (det kan behövas sänkas senare)
Smeten:
Blanda filmjölk, sirap, socker, olja, kanel och ingefära. Använd elvisp för att få det ordentligt blandat.
Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Vispa ihop det fort och inte för länge, annars blir den seg.
Håll i en form och in i ungen.
Ugnen:
Nu är det du ska hålla koll på den. Ha den inne i 50-60 minuter först. Kolla med en sticka och se om den är för kladdig så ha den inne i 15-30 minuter till. Kolla till kakan då och då. Får den färg för snabbt och är kladdig innuti så sänk graderna.
Denna är INTE som sockerkaka i konsistensen. Denna är en kladdigare kaka och mer kompakt. Så när du testar den med en sticka så kommer det att fasna lite på stickan men den ska inte vara rinnande.
Servering:
Ta ut kakan vänd den på ett serveringsfat eller en tallrik och låt den stå ett tag med formen på. Servera när den har svalnat.
Om man vill så kan man dekorera den med tex: bland florsocker och vatten tilll en glasyr och bre den på kakan.








Kommentarer
Trackback