Euran Kringlor!
Euran rinkelit - Euran kringlor!
Dessa var otroligt goda! sånna man inte kan sluta äta på.
Dessa har en låååång historia:
Dessa kommer ifrån Satakunta ifrån västra finlands län. Och den gå ungefär hundra år bakåt i tiden!
Dem hade en riktigt god smak förr i tiden och med bara några få igridienser.
Ca 22 st
Ugn: 200 grader
Till degen:
ca 2,5 dl grädde
1/4 tsk jäst
1/3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
100 g smör
Garnetyr:
Socker
Tillredning av degen:
Värm upp grädden till fingervarmt och blanda grädden och jästen i en skål.
Använd elvisp med degkrok och häll i 3 dl av mjölet och socker och blanda det till en jämn smet.
Smält smöret och häll den i smeten och resterande av mjölet och blanda ordentligt.
Degen kommer se kladdig/gummig ut men man ska kunna ta i den utan det fastnar för mycket.
Formning:
Här kan man välja själv hur man vill forma.
Mjöla bordet och ta en bit av degen och rulla ut till rullar som är ungefär fingertjocka. Skär sedan 15-20 cm långa stavar och rulla dem i socker och forma till tex, hjärtan, kringlor eller nått eget.
Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. ca 4x4 pär plåt.
Gräddning:
starta ugnen på över och under värme i 200 grader. Vänta tills det är uppvärmt och lägg in en plåt i ca 10-15 minuter. När dem börjar bli gyllenbruna på ytan så är dem färdiga.
Dra av dem på ett galler så dem inte efterbakas och svalnar fortare.
Servering:
Serveras på ett fint skål eller i nån ställning.












Kommentarer
Trackback