Vetedeg på finskt vis!
Lite fakta: I Finland på slutet av 1800 talet så började man baka med vetemjöl främst bullar och till större banketter. Ibörjan var det ine mycket odli8n med på 1900 talet så började det odlas mer allmänt.
I finland så har odlingen vait begränsat eftersom vete kräver mycket längre tid och bätte jord. och därför har det funnit mer produker med korn eller havre.
Fakta om jäst: jäst är som sakt en svamp. och väldigt känslig en! när man bakar med jäst bör man tänka på att om man tillstätter vättska som är varmare än ca fingervarm så dödar man jästen och den får inte samma effekt och den jäser inte. Tillsätter du vättska som är kallare än fingervarmt så tar det längre tiden för jästen att jäsa.
Vetedeg men på finskt vis!
Riktigt goa bullar! Igridienserna är desamma men det är teknikerna som är olika och därför blir degen lite annorlunda jämför med svensk vete deg.
Alltid lika kul att få testa på nya inehåll som man annars kanske inte skulle ha tänkt på!
detta blir 2 stora längder eller 3 mindre.
Vetedegen
50 g jäst
5 dl mjölk
1tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1 L + 3 dl vetemjöl
150 g smör
Fyllning 1 - per längd
ca 3 st mellanstora äpplen
ca 100 g philadelphiaost
kanel
socker
Fyllning 2 - per längd
sylt (tex. bjönbär)
1 påse marsankräm (ca 75 g pulver)
Mjölk till marsankrämen/vaniljkräm)
Garnetyr
1 ägg
pärlsocker
Vetedeg:
Använd elvisp med degkrok.
Använd elvisp med degkrok.
Smula jästen i en bunke. Vär mjölken till fingervarmt och häll på lite på jästen och vispa ihop det och tillsätt sedan resten av mjölken och blanda väl. Tillsätt sedan salt, socker och kardemumma och blanda väl.
Häll i ca 1 dl mjöl i taget och arbeta ihop det till en deg som släpper i kanterna. Smält smöret. Se till att det inte är för varmt utan bara smält och häll i lite i taget och arbeta ihop det. När smöret har arbetats ordentlig in i degen så häll lite mjöl på toppen och täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Utbakning:
Lägg ut degen på ett mjölat bord och knåda den jämn och dela den i 2 lika stora delar (eller 3 lika stora delar). Kavla ut degbiten till en rektulangär platta. ca 2-3 mm. Vänd på degen ibland och mjöla ordentlig undertill så den inte fastnar.
Degen ska bli i 3 st 3dje delar. 2 delar utan fyllning. 1 del i mitten emd fyllning.
Fyllning 1:
Bre på philadelphiaosten i mitten av degen (i miten av långsidan). Skala äpplena och skär dem i klyftor. Inte för tjocka eller för tunna och försök att få alla i likadana storlekar. och plasera dem på philadelphian. Det ska få plats nästan två klyftor brevvid varandra. Strö socker och kanel på äpplena.
Fyllning 2:
Blanda marsankrämen/vaniljkräm. Kolla produktens instuktioner för att få en kräm. (ej vaniljsås). När du har blandat och fått en fin kräm så häll den i mitten av degen. Ta sedan sylten och häll en lite på sidorna av vaniljkrämen.
Formning:
(det kommer bli svårt att flytta längderna till plåt sedan så man kan lägga degen på plåten innan man skär "fötterna")
Nu ska det finnas kvar varsin sida av fyllningen som bara är deg. Nu ska man skära en liten bit ifrån fyllningen till änden av degen så det blir ca 1 cm breda "fötter" (se bild längre ned). Gör båda sidorna på samma sätt och ungefär lika många "fötter" på varsin sida.
Börja med att en fot från en av sidorna och dra den till andra sidan där den sidans första fot börjar. Samt att man försökaer se till att i början stt man får det täckt ut i kanten på längden. Ta sedan den andra sidans fot och dra över den till fösta sidans nästa fot. Arbeta så igenom hela längden och se till att ändarna täcks ordentligt. både längdens ändar och fötternas ändar täcks av varandra.
När du har flätat hela så flytta över den till en plåt med papper och börja med nästa längd.
Låt stå med bakduk på sig i 15 minuter.
Bakning:
Starta ugnen med över och undervärme på 200 grader.
Knäck ägget i en skål och klå ihop den med en gaffel och pensla på längderna. Strö på pärlsocker.
In i ugnen i Ca 15 minuer. tills färg och inte kladdiga innuti.
Serveras i nån liten korg med servett eller på något fat.
















Bärgröt!
Marjapuuro - Bärgröt!
Detta är en efterrätt med lingon.
Denna föll mig inte i smaken men för min mamma väcker denna barndomsminnen.
Denna föll mig inte i smaken men för min mamma väcker denna barndomsminnen.
Väldigt lätt att göra och går snabbt.
Ca 8 portioner.
1 L Vatten
4 dl Lingon
2 dl socker
1,5 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker
Tilllagning:
Häll vatten, lingon och socker i en relativ stor kastrull och låt det koka i 15 minuter. Ta bort skummet.
Sila av lingonen och låt saften rinna in i en anna kastrull och använd en visp för att få ut resten av saften av lingonbitarna som blir kvar.
Vispa ner mannagryn och låt det koka i ca 6-8 minuter så det tjocknar. Vispa under tiden om du vill att det inte bränner i botten men annars är det lätt att diska det rent senare.
Häll smeten över i en bunke. Akta så att du inte skrapar i det brända. Och låt det svalna. rör om lite då och då eftersom det blir en hitta och så åker inte värmen ut lika fort.
Använd elvisp och vispa ner vaniljsockret och vispa tills det blir luftigt och ljusrosa aktig. (mamma jämförde detta som när man vispar grädde så ska det bli liknande i konsistensen)
Servering:
Servera kall i fina skålar med mjölk och socker eller med vispgrädde!








Surdeg och Rågbröd/Dörrstopp!
Ruislepä - rågbröd / Dörrstopp
Dett rä ett riktigt gott råg surdegsbröd! Denna kallas även Dörrstopp eftersom den är kompakt och lite svårare att skiva.
Denna är en man får planera in om man ska ha den till nått speciellt tillfälle. Eftersom denna tar tid/dagar att göra och om man ska göra surdeg så tar det några fler dagar.
Läs instruktionerna noga till denna och alla bilder ligger i ordning efter instuktioner. Jag har även skrivit dagar för hur lång tid det tar att göra denna.
Ca 4 limpor
Surdeg:
2,5 dl filmjölk
2,5 dl rågmjöl
Surdegsgrund:
1,2 L vatten
1 L rågmjöl
Deg:
surdegsgrund
25 g jäst
1,5 tsk salt
1,5-2 L rågmjöl
Surdeg:
Dag 1: blanda filmjölk och rågmjölet i en stor bunke. Låt den stå med en bakduk i rumstemperatur. (jag ställde den på kylskåpet eftersom vi har en nyfiken hund) Man får röra om då och då. en gång på kvällen och en gång på morgonen.
Dag 2/3: Rör om försiktigt. Surdegen är färdig olika gånger men när den bubblar och luktar fräscht och syrligt såg kan du arbeta vidare.
Surdegsgrund:
Ta ljummet vatten och rör i den i surdegen. Rör inte för kraftigt utan lått och låt det ta tid. Låt det sedan så 15-30 minuter. Blanda sedan i rågmjölet och blanda tills det är grötigt. Täck med bakduk och ställ den tillbax och vänta tills nästa dag och rör om nån gång.
Deg:
Dag 4: Ta surdegsgrunden och smula ned jäst och salt.
Rör sedan i rågmjöl tills degen lossnar från skålen. Stö lite mjöl på och på med bakduken och låt degen vill och jäsa i ca 2 timmar.
(om man vill så kan man ta 200 g efter degen har jäst så kan man använda surdegsgrunden till nästa bakning och den går även att frysa in)
Efter den har jäst så dela upp degen i 4 bitar (ca 800 g) och forma dem till limpor eller runda limpor. Mer om hur man formar så stå det i slutet av receptet.
Lägg limporna på en plåt med papper på, mjöla dem lite och lägg bakduk på dem och låt dem jäsa i en halvtimma. (dem ska få sprickor i sig)
Starta ugnen på 250 grader, över och undervärme.
Efter dem har jäst så kan man prick dem med en gaffel eller skära ett mönster med en vass kniv (ej djupt utan bara lätt på ytan). Ställ dem sedan långt ner i ugnen och stän luckan fort. och sänk temperaturen till 200 grader. Dem ska gräddas i ca 35 minuter.
När det har gått ca 30 minuter så kan man testa om dem är färdiga. Genom att knacka med fingrarna på brödet så låter det lite ihålgt. Det märks om dem är färdiga elelr inte när man gör testet.
Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Hur man gör en limpa:
Du börjar med att kavla ut degen till en rektangel. Det behövs inte kavlas specielt tunt utan kan vara ganska tjockt och få den inte gör bred. Ta sedan lånsidan och vik in den 1/3 och tryck fast den ordentligt. Ta sedan den andra långsidan och vik den till ca mitten och tryck ihop ordentligt. vik in kanterna lite för att få det snyggare. Ta sedan långsidan och vik dem jämnsides med den andra långsidan och tryck ihop dem ordentlig och rulla degen så den blir jämn.








Vita pepparkakaor!
Valkoset Piparit - Vita pepparkakor!
Ännu ett recet för julen men passa även till vilken dag som hällst! Dessar har inte jätte mycket smak men är väldigt goda ändå!
Denna är en som man får planera in i tiden eftersom den ska stå i kylen ett bra tag. Men annars lika kul som det är med pepparkaksdeg.
Ca 93 st i olika formar
Deg:
250 g smör
2,5 dl socker
2 st ägg
½ msk citronsaft
8,3 dl mjöl
1,½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
evt glasyr:
florsocker
vatten
hushålsfärg/karamellfärg
Deg:
Vispa smör och socker tills det är vitt.
Blanda väl i äggen en och en, och tillsätt citronsaften.
Blanda mjöl och bakpulver för dig själva.
Använd degkrok och blanda i bakmjölet och tillsut knåda degen för hand tills den är slät.
Lägg den sedan i kylskåpet i 1-3 timmar eller under natten.
Starta ugnen på ca 175 grader.
(nu är det samma sak som man gör med pepparkakor)
Ta en bit deg och kavla ut den till ca 3-4 mm. Tryck ut i olika pormar och lägg dem på en plåt med papper och lägg dem med mellanrum.
Lägg plåten i ugnen och ha de i ca 8-10 minuter. Passa dem i slutet! När dem börjar bli gyllenbruna i kanterna så är dem färdiga.
Decor/servering:
Dekorerar dem eventuellt med glasyr när dem har svalnat. Gör man egen så får man tänka på att om man ska ha någon färg på glasyren så får man minska vattenmängden. Annars är det bara att tillsätta med florsocker tills konsistensen är bra.
Servera dem på något fat eller i någon mysig burk.









Filmjölkskaka!
Pimäkakku - filmjölkskaka
En kaka som är mycket goda än vad det låter som! Smeten går väldigt snabbt men det är bakningen som tar tid!
Smet:
3 dl filmjölk (eller kärnmjölk)
2 dld mörk sirap
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
5 dl Vetemjöl
1 tsk bakpulver
Form:
lite smör (ca 25 g max)
ströbröd
Förberedelse:
Börja med smälta smör och pensla formen och häll på ströbröd.
Starta ugnen på 170 grader med över och undervärme. (det kan behövas sänkas senare)
Smeten:
Blanda filmjölk, sirap, socker, olja, kanel och ingefära. Använd elvisp för att få det ordentligt blandat.
Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Vispa ihop det fort och inte för länge, annars blir den seg.
Håll i en form och in i ungen.
Ugnen:
Nu är det du ska hålla koll på den. Ha den inne i 50-60 minuter först. Kolla med en sticka och se om den är för kladdig så ha den inne i 15-30 minuter till. Kolla till kakan då och då. Får den färg för snabbt och är kladdig innuti så sänk graderna.
Denna är INTE som sockerkaka i konsistensen. Denna är en kladdigare kaka och mer kompakt. Så när du testar den med en sticka så kommer det att fasna lite på stickan men den ska inte vara rinnande.
Servering:
Ta ut kakan vänd den på ett serveringsfat eller en tallrik och låt den stå ett tag med formen på. Servera när den har svalnat.
Om man vill så kan man dekorera den med tex: bland florsocker och vatten tilll en glasyr och bre den på kakan.






